Recunoscut deopotriva pentru robustetea taninurilor si calitatile curative
exceptionale, vinul rosu este cu siguranta unul dintre cele mai apreciate
tipuri de bauturi alcoolice, datorita aromei sale bogate, versatilitatii
soiurilor, si nu in ultimul rand al nivelului moderat de alcool, fapt ce il
face ideal pentru a fi asociat unei multitudini de evenimente. De asemenea,
daca aruncam o privire asupra beneficiilor aduse sanatatii, putem afirma cu
certitudine rolul de panaceu al acestei bauturi, datorita continutului ridicat
de polifenoli ( antioxidanti cu rol anticancerigen prin impiedicarea formarii
radicalilor liberi), flavonoide (substante cu rol antiinflamator, ce protejeaza
sistemul imunitar) si melatonina (hormon ce regleaza calitatea somnului). Astfel,
daca si dumnevoastra va surade ideea servirii unui pahar de vin rosu la
sfarsitul zilei, puteti fi siguri ca beneficiile de care va bucurati sunt
multiple si pot face o diferenta in starea dumnevoastra de sanatate odata cu
trecerea timpului.
Caracteristici ale vinului
La fel ca sortimentele provenite din strugurii albi, vinurile rosii se
caracterizeaza prin aspecte precum continutul de zahar rezidual, varsta de
maturare sau zona si anul de provenienta. In ceea ce priveste indicatiile de
servire, acestea sunt puse in valoare cel mai bine de alimente cu o robustete
gustativa pe masura, precum preparatele din carne rosie in cazul soiurilor seci
sau deserturile pe baza de ciocolata pentru cele dulci.
Pentru a va bucura de buchetul complex ce caracterizeaza fiecare sortiment
in parte, recomandarea include servirea
acestuia din pahare inalte, cu o cupa ampla, de dimensiuni mai mari decat in
cazul vinului alb, precum si umplerea acestora pana la punctul de diametru maxim,
aceasta cantitate reprezentand dupa normele acceptate o “portie” ce poate fi
consumata in fiecare zi. Printre soiurile cele mai apreciate se numara Pinot
Noir, vinul cu cea mai ridicata concentratie de resveratrol si implicit cel mai
bun efect anti-imbatranire si anti-tumoral, Merlot, al carui continut ridicat
de flavonoide reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral sau
Cabernet Sauvignon, vinul cu cea mai mare cantitate de polifenoli.
De ce este bine sa consumam vin
rosu
Din punctul de vedere al colectionarilor inraiti, una dintre cele mai
importante caracteristici ale vinului rosu este abilitatea acestuia de a-si
imbogati aroma si calitatile gustative pe parcursul anilor, fapt ce il face
ideal pentru a fi colectionat. Un alt beneficiu din punct de vedere al
sanatatii este cantitatea relativ redusa de dioxid de sulf necesara pentru a-l
conserva deoarece, mai ales pentru sortimentele cu un continut scazut de zahar,
capacitatea de a-si pastra calitatile de-a lungul timpului o depaseste cu mult
pe cea a vinurilor albe sau dulci. Printre alte caracteristici ce recomanda
consumul in mod curent se numara si prevenirea afectiunilor cardiovasculare si
a racelilor, scaderea riscului imbolnavirii de Alzheimer precum si preventia
diabetului si a obezitatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu